top of page

TBMM Başkanlık Konutu, Ankara’da devlet binaları arasında LEED sertifikasına ulaşan ilk bina oldu!



Atatürk Bulvarı No: 257

Proje Alanı: 2861 m2

LEED Sertifikalı

Bina Tipi: Konut – Ofis Karma Kullanım

Devlet Binası


Türkiye Büyük Millet Meclisi İşletme ve Yapım Başkanlığı tarafından yapımı tamamlanan Meclis Başkanlık Konutu, Selçuklu Mimarisi ile enerji verimli ve çevre dostu bir bina olmayı başaran bir yapı olma özelliği taşımaktadır.

Çok özel bir tasarım çalışması ile ortaya çıkarılan Başkanlık konutu için, hem enerji verimli hem de çevre dostu bir bina olması adına LEED sertifikasına başvurulması kararı verilmişti. 2013 yılının 2. yarısında inşaatına başlanan ve Yeşil Bina Danışmanı olarak VENESCO firması ile beraber yapılan çalışma neticesinde, bina için uzun soluklu sürecin sonuna gelindi.

Meclis Başkanlık Konutu LEED-NC v3 2009 – Yeni Binalar kategorisinde sertifikalandırılmıştır.

İnşaat Önlemleri ve Atık Yönetimi


Başkanlık konutu inşaatı sırasında, mevcut ağaçların korunması için gerekli önlemler alınmış, açık alanların tutulması sağlanmış ve toprak kaymasını önleyici uygulamalar kullanılmıştır. İnşaatta ortaya çıkan geri dönüştürülebilir atıklar toplanmış ve ilgili kuruluşlara belge karşılığı teslim edilmiştir. Konut içerisinde “Geri dönüştürülebilir atık yönetimi” oluşturulmuş ve gerekli toplama kutuları binanın farklı noktalarına yerleştirilmiştir.

Konut inşaatında mevcut ağaçların korunması sağlandı.


Verimli su tüketen armatürler

Konutta kullanılan armatürler ve duş başlıkları az su tüketen cinslerden seçilmiştir. Rezervuarlar çift basımılıdır.


ısı yalıtımı yüksek bina

Artık neredeyse her bina için gerekli olan bir uygulama da ısı yalıtımıdır. Enerji performansını direk etkileyen bu unsurların başında cam/cephe oranının düşük tutulması ve ısı yalıtım uygulamalarının duvarlarda kullanılması gelmektedir.



Aydınlatma otomasyon sistemler

Aydınlatma yüklerinin enerji tüketimi açısından çok önemli bir rolü olduğu çok net bilinmektedir. Sadece verimli armatürler kullanmakla kalmayıp, bu armatürlerin gün ışığı dengesi ile ayarlanması ve otomasyona bağlanması ile enerji verimliliği açısından maksimum seviyeye çıkması sağlanmıştır. LED uygulamalar ve DALI bazlı HELVAR aydınlatma otomasyonu ile en etkin uygulama senaryoları oluşturulmuştur.


ısı geri kazanımlı klima santralleri

Havalandırma santrallerinin hepsinde ısı geri kazanım sistemleri entegre edilmiştir. Bu sayede dış ortamın çok soğuk ve sıcak olduğu zamanlarda temiz hava ihtiyacını karşılarken fazladan bir enerji harcanmasının önüne geçilmiştir.


Fotovoltaik panelli dış aydınlatmalar

Peyzaj ve dış aydınlatmada kendi üzerine fotovoltaik panel entegre edilmiş olan aydınlatma direkleri kullanılmıştır. Bu direklerde kullanılan LED uygulamalar ile de üretilen enerjinin gece boyu kullanılabilmesi sağlanmıştır.


EMİSYONU DÜŞÜK YAPI KİMYASALLARI

Konut ince inşaatında kullanılan her türlü yapıştırıcı ve boyalar, LEED kriterlerine uygun yani uçucu organik bileşik içeriği düşük olanlardan seçilmiştir.



Seramikler için Uçucu Organik Bileşik (VOC) oranı düşük, su bazlı yapıştırıcılar kullanıldı.

Featured Posts
Önceki Haberler
Haber Arşivi
Tag ile ara
No tags yet.
Sosyal media
  • Facebook Basic Square
  • LinkedIn Reflection
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • YouTube Reflection

© 2012 VEN ESCO. 

bottom of page